25 novembre, 2006

Kunstenaar Jos De Maegd

Jos De Maegd werd geboren te Uden (Nederland) op 14 april 1917 en overleed op 30 januari 1992.
Hij studeerde aan het Hoger Instituut voor Plastische Kunst Sint-Lukas te Schaarbeek (Broeder Emiel). de Academie voor Schone Kunsten te Leuven (Willem Paerels), het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen (atelier Baron Opsomer), de Academie Belgica te Rome en volgde Kunst­geschiedenis aan de Leuvense Alma Mater.

Hij ondernam studiereizen naar Italië, Congo, Spanje, Portugal, Joegoslavië, Griekenland, Duitsland, Frankrijk, Tsjecho-Slowakije enz ...

Hij stelde ten toon in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel 1948, hij was ook aanwezig op de Wereldtentoonstelling 1958, en exposeerde in Frankrijk, Nederland, Zweden, het voormalige Belgisch Kongo e.a.

Er zijn werken van hem in Staat- en Provinciebezit en in privé-collecties.
Glasbeton voor een kapel in Leuven en in Lubbeek en een muurschildering in een school te Woluwe.

Hij was leraar schilderkunst en kunstgeschiedenis aan het Hoger Instituut Sint-Lukas te Schaarbeek en gewezen lesgever grafiek aan de academie te Leuven.
Hij was directeur van de Rijksacademie in Sint Pieters-Woluwe.

In 1946 behaalde hij de Grote Prijs van Rome en was in 1960 Laureaat van de Grote Prijs van Oostende. In 1965 ontving hij voor zijn kulturele aktiviteit de Neerlandia ­Visserprijs.

Publicaties: 1948 Tekenen; handleiding voor het onderwijs. Cursussen voor het onderwijs; schilder­techniek, kunstgeschiedenis, publiciteit. In tijdschriften: artikels over kunst in 'Standaard der Letteren', Dietse Warande, Wilkor (Nederland), Volksopvoeding (Benelux), De Linie, Vlaanderen, Vernieuwing in de Opvoeding (Nederland), Jeugd en cultuur, Contrast, VTB, Nova en Vetera, (Ndl.) e.a. In 'Uren van Schoonheid' uitg. De Standaard, hoofdstuk van 'Van het impressionisme tot de abstracte kunst'.

Sociale activiteiten: causeries over kunst en kreativiteit, voor allerlei kulturele verenigingen. Voordrachten in het museum te Brussel en het Paleis voor Schone Kunsten. Cursusleider en medewerker aan de Lodewijk de Raetstichting. In 1961 Stichter en promotor van het jeugdatelier 'Windekind' en in 1970 van een vrij atelier voor grafiek voor volwassenen (etsen steendruk­hoogdruk) en een atelier voor weven te Sint-Lambrechts-­Woluwe.

JOS DE MAEGD, een postuum portret
Door Pros Van Osmael, dichter en vriend van Jos De Maegd

Het werk van Jos De Maegd moet het vooral hebben van de momenten waarop we voldoende tot rust kunnen komen om ons belangrijke levensvragen te stellen. Niet dat zijn oeuvre oplossingen aandient. "Dat is ook nooit de taak van het kunstwerk geweest", placht hij te zeggen.
Maar is het al niet heel wat indien het ons laat weten dat we niet alleen zijn met het onafwendbaar heen en weer tussen vreugde en verdriet, genieten en ontberen, gemeenschap en vereenzaming dat ons leven kenmerkt?
En indien het met zegevierende aandrang suggereert dat trots alles het leven een zin heeft, de moeite waard is?
En indien het ons doet meetrillen met wat het aan inzicht en emotionele geladenheid uitdrukt?

We zijn dankbaar voor het feit dat deze eerste postume tentoonstelling van Jos plaats heeft "Ten huize Herman Teirlinck": niet enkel omwille van de daardoor bewezen eer, maar ook omdat het werk van Jos uitstekend tot zijn recht komt in de reële woonruimte, die gelegenheid biedt tot 'meditatieve, woordeloze ontmoetingen" zoals iemand het contact met zijn schilderijen eens noemde.

Tekst overgenomen uit de brochure gemaakt naar aanleiding van een postume tentoonstelling georganiseerd door het gemeentebestuur van Beersel in het Herman Teirlinck huisvan 11 september tot 10 oktober 1993